lørdag den 28. maj 2011

Cupcake-wonderland!

Ja så var dagen kommet hvor jeg skulle producere cupcakes med min moster så hun kunne vinde en kagekonkurrence. Inspirationen skulle komme fra Alice i Eventyrland. Her er resultatet og opskrifter!

Cupcakes i alle farver til konkurrence
Wonderland indeed!

Det blev til to slags! Den ene er med blåbær og hvid chokolade, den anden med citron og hjemmelavet lemon curd i midten af dejen. Jeg har fået opskriften fra en af mine bedste kagebøger, Hummingbird (fra et skønt bageri i London) men har dog ændret på den. Cream-cheese toppingen er i 5 forskellige farver: blå, grøn, rød, orange og gul.

Kast dig ud i det og 'let your freak flag fly'!


torsdag den 26. maj 2011

Lækker Lemon Curd

I weekenden er jeg blevet hyret af moster til at producere lækre cupcakes så hun kan vinde en kagekonkurrence (lidt snyd er det vel, men hva fanden). Jeg prøver at starte i god tid og eftersom min cupcake-specialitet er citron cupcakes med lemon curd i midten har jeg startet processen i god tid og laver den lækre citron creme i dag.

Lemon curd er en lækker syrlig og sød creme man kan putte i kager, på scones eller på brød. Hvis ikke du kender den kan jeg fortælle dig at det SKAL prøves!

Hvis du vil lave lemon curd skal du bruge:
  • 8 past. æggeblommer
  • 2 dl frisk økologisk citronsaft
  • ca 340 g sukker
  • 160 g smør
  • 2-3 spsk revet økologisk citronskal
    Lemon curd i vandbad
  1. Start et vandbad med en skål over lidt kogende vand (det behøver ikke bulderkoge!). Husk at når du laver vandbad må skålens bund aldrig må røre vandet.
  2. Bland æggeblommerne, sukker og citronsaften i skålen over det kogende vand og rør jævnligt med en ske eller plastik dejskraber. Pas på ikke at røre luft ind i massen.
  3. Lad cremen begynde at tykne. Det tar ca 10-20 min, men det er svært at sige præcis hvornår det sker da mange faktorer spiller ind. Man må bruge sine øjne og gode mavefornemmelse.
  4. Når massen er begyndt at tykne, rør da smør og citronskal i og fortsæt med at røre jævnligt i ca 5 min mere.
  5. Hæld så den varme creme på skoldede glas og luk låget på glasset med det samme (dette er fordi der ellers dannes en hinde på cremen)
  6. Når de er kølet lidt ned, sæt dem i køleskabet i minimum 5 timer, helst natten over. Cremen tykner af sig selv når den bliver kølet ned.
Lemon curd på glas


For at se min opskrift på lækre cupcakes med lemon curd se her!


Kast dig ud i det!

tirsdag den 24. maj 2011

Tørrede lime

Tørrede lime


I et afsnit af Camilla Plums "krudt og krydderier"-program på DR2 så jeg at hun brugte tørrede lime (også kaldet sorte citroner!) til at give smag til sin mad i et tema-afsnit om mad fra mellemøsten. Jeg havde aldrig hørt om tørrede lime frugter og da jeg næste gang var nede hos min grønthandler faldt jeg over dem og tænkte at jeg MÅ lære hvordan man bruger dem og hvordan de smager.

Så her kommer lidt info til jer hvis du har lyst at følge med og prøve det fuldstændig fantastiske citrussmagende krydderi i din mad.

Det skal siges at de lime man bruger til at tørre ikke er de samme som de friske lime vi kender i DK. Så man kan ikke kaste sig ud i at tørre selv.

Du kan bruge dem i gryderetter, bare skyl dem og prik hul på dem med fx en gaffel. Man kan også skære dem over og pille frugtkødet ud og bruge det som krydderi i tilberedningen af kødretter og fisk.

Du kan også pulverisere dem meget fint med en kaffekværn og koge pulveret sammen med ris. Hvis man pulveriserer dem er det bare bedst at gøre det umiddelbart inden brug. Ellers mister det sin smag.

Om det er i pulverform eller hele frugter er det særligt velegnet til kød og fisk.

De dufter fantastisk lige som de er og kan stilles frem i en skål til pynt!

Kast dig ud i det!

mandag den 23. maj 2011

Suk og aaahhh...

I dag blev jeg færdig med et projekt, som har været i gang i lang tid. Det er så utrolig tilfredsstillende at færdiggøre et projekt, man får nærmest en fornemmelse af ro i sjælen.

Jeg undrer mig over hvorfor mennesker (eller er det mon bare mig?) så tydeligt påvirkes psykisk de arbejdsopgaver man sidder med og hvordan og hvornår de færdiggøres. Selvom de projekter jeg har i dag er hyggelige projekter, som jeg laver fuldstændig for hyggens skyld, så er der stadig et lille lettelsen suk og "aaahhhh"-fornemmelse når det er slut.

Så får jeg straks lyst til at lave et nyt projekt så jeg igen kan få den dejlige "aaahhhh"-fornemmelse.

Ja, "aaahhh" og suk siger jeg bare:

Broderi med uldgarn


Så fik de hjemmelavede patchwork-agtige puder lige lidt ekstra fyld.

Man skulle tro, at det at lave en simpelt mønster til en rund pude er meget lige ud af landevejen. Men hvis man får lyst til at lave en rund pude som min, ja så må man finde sin mest tålmodige side frem. Det at lave en rund cirkel der på ingen måde er skæv (for så vrider stoffet sig og laver folder eller buler de forkerte steder) er sku svært!

Jeg tror jeg lavede tre cirkler (med en hjemmelavet mega-passer af snor og en blyant) og hver eneste blev skæv. Så satte jeg mig til at klø mig lidt i håret og under hagen (på den der helt specielle jeg-er-klog-professor-agtig-måde) selvom jeg intet skæg har og det nok bare så sjovt ud. Så lavede jeg tre til og sådan gik det i ring indtil den store cirkel jeg havde lavet pludselig var blevet klippet så meget i kanterne, at den var skrumpet til halv størrelse.

Heldigvis lykkedes det. Men så skulle cirklen deles op i lige store dele så det hele passede når det blev syet sammen... Og så startede det med at klø mig selv i håret og under hagen forfra.. :o)

Heldigvis blev den færdig.
Hjemmeyede runde puder

Suk og aaahhhh hvor dejligt.

søndag den 22. maj 2011

Dampede asparges med blødkogt æg - vi sparer ikke på smøret!

Hvide aspargeser har en utrolig kort sæson. Og det er NU! Så her kommer lige en god og nem opskrift til.

Du skal bruge:
  • Hvide asparges (hvis det er til hovedmåltid skal du regne ca 5 pr. person)
  • Æg
  • En god klat saltet smør
  • Parmesanost så hatten passer
  • Salt
    Dampede hvide asparges med blødkogt æg
  1. Skræl aspargesene så den hårde ydre skal på stænglen er væk. Pas på ikke at knække hovederne! Nogle synes det er nemmest at skrælle nedefra og op således at man starter i bunden og slutter inden det fine hoved. Knæk så den nederste del af stænglen af som er hård. Hvis man forsigtigt tar fat og bøjer enden vil den knække det rigtige sted.
  2. Sæt de skrællede hvide asparges til at dampe i en gryde - de skal have 8-10 min afhængig af tykkelse.
  3. Sæt æg til at koge eller pochere
  4. Anret og værsgo at spis!

Torden-te og sprøde æblechips.. Mums!

Da jeg var lille og vågnede om natten fordi det tordnede, så fik vi torden-te med honning. Det er da et dejligt ord. Man kan mærke hyggen.

Og når det så begynder at tordne og regne i dag, så får jeg sprøde æblechips og økologisk hindbær-blad-torden-te. Teen lyder meget fancy men smager egentlig bare af hindbær. Tilgengæld blev vandet grønt da jeg puttede te-posen i og skiftede så til rød da jeg rørte i den. Meget mærkelig te...

Får du lyst til æblechips nu, så kan jeg fortælle at de er nemme at lave!

Det eneste du skal bruge er:
  • Et par æbler (jeg synes de skal være økologiske men jeg vil ikke prædike! Vigtigst af alt er, at de ikke er melede og helst er lidt faste da de ellers er svære at skære i tynde skiver uden at de går fra hinanden)
  • Måske lidt rørsukker
  • Evt. lidt kanel, lidt hakket frisk chili eller andet opfindsomt
    Æblechips på bageplade
  1. Tænd ovnen på 100-110 grader (altid varmluft!) 
  2. Skær kernehuset ud og skær æblerne i tynde skiver (hvis du har et fancy apparat til at skære ting i tynde skiver med så tillykke, en kniv kan dog sagtens klare opgaven!)
  3. Læg du bare friskt dine æbleskiver på bagepapir på en bageplade
  4. Smag på æblerne og vurder om der skal et lille drys sukker på. Hvis du putter sukker på kommer der en let karamellisering på toppen. Har du lyst til at drysse kanel eller andre spændende krydderier på chipsene så bland det med lidt sukker så man ikke får klumper af tør kanel i munden. Man kan dog sagtens lave naturel-version, helt uden noget!
  5. Ind i ovnen med dem og giv dem ca 2 timer. Måske skal de ha lidt mere - det kommer an på din ovn. Hellere giv dem lidt for meget end for lidt, ellers bliver de bløde efter et par timer.
  6. Hvis du ikke kommer til at spise dem alle sammen kan de opbevares i en dåse med lidt bagepapir i, hvor de holder sig fint!
  7. Værsgo at spis!
Æblechips og te


Jeg elsker opskrifter hvor man kun skal bruge ingredienser som man for det meste har i huset.. Særligt når det regner.

Nu jeg har givet en dejlig og nem opskrift videre, vil jeg kaste mig over en seriebox med 'Boston Legal', pakke mig ind i et dejligt uldent tæppe og håbe at din regnvejrs-søndag er lige så hyggelig som min.

lørdag den 21. maj 2011

Strik strik strik! Halsmuffedisse á la mormor!

Min mormor har i mange år sørget for at jeg har været godt udstyret med uldne halsklude til når man blev forkølet (ja, prøv at modstå den lige-til-højrebenet-tydelige association til ordet 'charmeklud'). Det er blevet et fast redskab for mig (sammen med den varme mælk med honning) når jeg bliver sløj.

Det er et pærenemt strikkeprojekt som er helt idiotsikkert og virkelig anvendeligt. Det tar ikke lang tid at lave og er en rigtig god gave - fx i dette tilfælde går den til en veninde der skal flyve langt når hun i september skal ud i den store verden!

Man må prøve sig frem med hvor mange masker der skal slås op for det kommer helt an på om man bruger tykt eller tyndt garn (man kan nemlig bruge begge dele!). Strik perlestrik, ret hele vejen eller noget helt andet opfindsomt. Bare at størrelsen passer nogenlunde så halsen er dækket og der er plads til et par knapper.

Jeg hæklede (hvilket var en udfordring da det ikke er min stærke side) i den ene ende og VUPTI: knaphuller. Et par fine små prikkede knapper som jeg fik fra min mors knappe-æske (okay måske bare lidt stjålet) og færdig!

Kast dig ud i det!